5 tips voor het veilige wassen van kleding van wol en wol/zijde
Een groot deel van de wollen kleding gaat tijdens de warmste tijd van het jaar de kast in. Handig als de kleding dan schoon is! Ook tijdens het wol-seizoen wil je misschien je wollen hemdje of shirt even een wasbeurt geven.
Hieronder mijn 5 belangrijkste tips voor het wassen van kleding van wol en wol/zijde
- Zo mín mogelijk wassen!
Dit is de eerste antwoord die ik aan iedereen geef op de vraag hoe hij/zij de wollen of wol/zijden kleding moet wassen. Het is veel minder vaak nodig om wollen kleding te wassen dan bijvoorbeeld kleding van katoen of polyester omdat wol vanuit zichzelf vuil- en geur-afstotend is (vanwege het hoge gehalte aan wolvet/lanoline). Vooral de artikelen van wolfleece zou ik zeker het eerste jaar helemaal niet wassen. Het luchtige volume en de zachtheid die deze stof zo bijzonder maken, gaan door het wassen gedeeltelijk verloren. De stof krijgt wel na verloop van tijd zijn volume weer terug, maar de fleece is na het wassen nooit meer zo ‘fluffy’ als in het begin. Het is ook goed om te weten dat wol zich in contact met buitenlucht makkelijk regenereert. Dit leidt dan ook direct tot de volgende tip: - Een nachtje buiten laten luchten
Dit is dé optimale opfrisbeurt voor alle kleding van wol en wol/zijde. Niet alleen dat de kledingstukken daarna heerlijk fris geuren en weer glad worden, ze worden door het nachtelijke vocht in de lucht ook echt schoner. Vuil aan de oppervlakte van je kleding wordt op die manier gewoon gedeeltelijk eruit getrokken. Dit kun je als je wilt dagelijks of wekelijks met je kleding doen. Hang je wollen kleding overdag niet in de (felle) zon te luchten, daardoor kan de wol uitdrogen. - Vlekken zo snel mogelijk behandelen
Gaat er een keer toch chocomelk of rode wijn over je wollen kleding, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk met een licht vochtig doekje eraf nemen – en je zult er nauwelijks meer iets van terugzien. Wol stoot vocht in eerste instantie af, het duurt een tijdje (een paar minuten) voordat de vlek er echt in de stof trekt.
Gaat het toch een keer echt mis dan kun je dit soort vlekken het beste met wat wolwasmiddel, en als dit niet lukt met een natuurlijk vlekkenmiddel zoals galzeep, behandelen. Vaak is het niet nodig om het hele kledingstuk te wassen. - Wassen – met de hand of in de wasmachine?
Op een gegeven moment zal het toch zo ver zijn: je wilt je wollen hemd, shirt of rokje wassen. Ik raad hierbij aan de instructies van de fabrikanten (staan op de verpakking en op de etiketjes) op te volgen.
De meeste artikelen zijn in principe geschikt om met een wolwasprogramma in de wasmachine te wassen. Daarbij moet je met de volgende punten rekening houden:
Wolwasprogramma in de wasmachine:
1. gebruik alleen een goed (het liefst ecologisch) wolwasmiddel. Goede wolwasmiddelen bevatten olijfolie of lanoline, waardoor de wol door het wassen haar natuurlijke eigenschappen behoudt.
2. maximaal op 30 graden wassen. Was je iets voor de eerste keer of ben je wat onzeker, was dan koud of op 20 graden.
3. je kunt bij een wolwasprogramma ook centrifugeren, maar dan op maximaal 400 toeren!! Een te hoge toerental laat de wol vervilten en krimpen.
4. zie voor het drogen onderstaande tips (bij Handwas).
Handwas: dit is de meest veilige manier om krimpen en vervilten te voorkomen, mits je houdt je aan deze regels:
1. laat de kleding niet te lang in een sopje weken (max. 10 minuten)
2. gebruik hiervoor ruim handwarm (niet te heet) water – en houdt deze temperatuur bij het spoelen aan. Temperatuurverschillen kunnen leiden tot vervilten.
3. gebruik een (liefst ecologisch) wolwasmiddel
4. druk de kleding voorzichtig uit, niet te veel wrijven. Zo voorkom je vervilten.
5. druk de kleding na het wassen in een handdoek uit, trek het kledingstuk in vorm en laat het liggend (bijv. op een wasrek) drogen. Nooit op de verwarming laten drogen of in een droger, daardoor worden de wolvezels hard en breekbaar. - Gebruik je eigen ervaringen en gezond verstand
Wollen kleding vraagt weliswaar meer aandacht bij het wassen dan andere materialen, maar aan de andere kant kunnen onze wolletjes misschien meer hebben dan we soms denken! Je eigen ervaringen, misschien ook tips van je moeder/vader of oma/opa, en je gezond verstand kun je ook als leidraad gebruiken, naast alle adviezen van de fabrikanten!