Duurzame kleding

Kleding van Pure Matters

Pure Matters verkoopt ecokleding van 100% natuurlijke materialen, vooral van wol. Kleding waarin je je goed voelt, die lang mee gaat en die gemaakt is met respect voor mens, dier en natuur. Hier kun je lezen wat onze duurzame kleding kenmerkt, en wat jij hieraan hebt.


Samen kiezen we voor een duurzame wereld!

Wat heb jij aan de duurzame kleding van Pure Matters?

 • Gifvrije, natuurlijke kleding zonder ‘troep’:
  Onze kleding is van wol en katoen van biologische komaf, en daardoor vrij van schadelijke stoffen en chemicaliën
  Ook bij de productie van de garens en de stoffen is door het GOTS en IVN-best Label gegarandeerd dat alleen milieu- en gezondheidsvriendelijke stoffen gebruikt worden.
 • Warmte voor je lichaam – een belangrijke bijdrage als je je verwarming lager moet of wilt zetten!
  Kleding van wol houdt je lichaam warm! Stoffen zoals wolfleece zijn gewoon top, ze combineren lichtheid met een ongeëvenaarde warmte. De kleding van Pure Matters kun je super combineren, zodat je van top tot teen warm blijft – en de verwarming gerust wat lager kunt zetten.
 • Welzijn en natuurlijke omhulling
  Kleding van natuurlijk materiaal voelt heerlijk op de huid, omhult het lichaam en laat het ademen. De kleding is niet-statisch, en ondersteunt een natuurlijk gevoel van welzijn en comfort. Wollen kleding kan veel vocht opnemen, je hebt er niet snel een zweterig gevoel in.
 • Wollen kleding hoef je niet vaak te wassen
  Wollen kleding neemt veel minder snel geuren aan en is van nature vuil afstotend. Dit geldt zeker voor alle truien, vesten, rokjes, accessoires en wolfleece-artikelen. Een nachtje buiten laten uitwaaien vervangt zo menig wasbeurt.
 • Kleding die lang mee gaat
  De kleding is van een uitstekende kwaliteit en van verreweg de meeste artikelen kun je jarenlang plezier hebben. Veel modellen en kleuren zijn tijdloos en niet onderhevig aan modetrends. Veel klanten waarderen het enorm dat hun lievelingskleding na een aantal jaren nog steeds verkrijgbaar is!
 • Door de aankoop van duurzame kleding lever je zelf een bijdrage aan een duurzame toekomst, waarbij we respect tonen voor alles dat leeft.

Achtergrond

De kledingindustrie is helaas nog steeds voor een groot deel erop gericht om ons consumenten te verleiden om veel kleding te kopen, en dat zo goedkoop mogelijk (want hoe goedkoper, hoe meer je kunt kopen met een bepaald inkomen). En dat kán niet anders dan ten koste gaan van het milieu én de mensen die de kleding maken. Want er hangt een prijskaartje aan alles: aan het materiaal, aan de productie, én aan de lange transportwegen (de meeste kleding wordt in Azië gemaakt). Een katoenen truitje voor een paar euro’s? Kan dit kloppen? Wie maakt de kleding, met welke grondstoffen, en waar? Onder welke omstandigheden? Daar weten we vaak weinig over, hoewel zeker in de laatste jaren het bewustzijn over misstanden in de kledingindustrie toegenomen is.
Pure Matters is in 2008 door Friederike Liebmann opgericht met het idee om de natuurlijke en mooie biologische kleding van het Duitse merk Reiff – een bedrijf dat gevestigd is in het dorp waar Friederike vandaan komt – in Nederland toegankelijker te maken. Vanaf het begin was het vertrekpunt van Friederike dat ze deze kleding verkoopt OMDAT ze zo geweldig én helemaal duurzaam is (en niet omdat zij kleding of mode wilde verkopen, en daarná op zoek ging naar de passende producten). Duurzaamheid is dus de rode draad van Pure Matters: niet alleen het materiaal waarvan de kleding is gemaakt is duurzaam, maar ook de hele productieketen van garen tot eindproduct. En duurzaamheid is ook binnen het bedrijf Pure Matters vanzelfsprekend, want je kunt weliswaar duurzame producten verkopen, maar wat als je bedrijfsvoering het niet is?

De productie

We verkopen alleen mode die dichtbij (bijna allemaal in Duitsland), geproduceerd wordt. Dit betreft de hele productieketen van verwerking van de ruwe wol tot garen t/m het naaien van de kleding. We kennen de mensen achter onze merken in Duitsland sinds vele jaren persoonlijk. Ze overtuigen door het gebruik van biologische grondstoffen én de geheel duurzame productie. De kleding is voor een groot deel gecertificeerd met de strenge duurzaamheidslabels GOTS en ‘IVN best’, waar transparantie en een compleet duurzame, (sociaal, ethisch, milieuvriendelijke) productieketen een ‘must’ zijn.

De merken van Pure Matters

We verkopen kleding van de Duitse merken Engel, Flomax, Reiff, Stulpenkult en Wollmanufaktur Filges. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in kleding van 100% wol, wol/zijde en katoen.

Reiff
Bij het merk REIFF vindt bijna het hele productieproces in één dorp in Zuid-Duitsland plaats: het ontwerpen van de modellen, het breien van de stoffen en uiteindelijk het naaien van de kleding. Voor enkele artikelen werken zij met kleine loonbedrijven in de buurt samen. Reiff gebruikt alleen wol en katoen van 100% biologische afkomst. De firma Reiff Strickwaren GmbH is lid van het IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft). Ook al heeft de kleding van Reiff zelf (het is een klein bedrijf) géén keurmerk – door dit lidmaatschap heeft Reiff zich verbonden aan de hoogste standaard voor duurzaam textiel van het label ‘IVN best’. www.reiff-strick.de

Engel
Dit bedrijf is eveneens lid van het IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft) vanaf het eerste uur en gebruikt alleen wol en katoen van 100% biologische afkomst. Engel produceert eveneens in Duitsland, in de regio waar het bedrijf gevestigd is, en garandeert een duurzaam productieproces, van ontwerp tot productie. www.engel-natur.de

Flomax
Het bedrijf is naar de IVN-Best en GOTS-criteria gecertificeerd en gebruikt voor de reguliere collectie alleen biologische wol van gecertificeerde fabrikanten. De kleding van het sublabel Albmerino is gemaakt van schapenwol uit de regio. Deze wol is super-regionaal, maar niet biologisch gecertificeerd. Het productieproces zelf gebeurt echter onder de strenge eisen van het label GOTS. Daarmee is voor alle Flomax-kleding de hoogste kwaliteit, een milieuvriendelijke productie (in Duitsland, in de regio waar het bedrijf gevestigd is) en maatschappelijke verantwoordelijkheid gedurende het hele productieproces gegarandeerd. www.flomax.de

Stulpenkult
De vilten stoffen van Stulpenkult bestaan voor 80% uit scheerwol en 20% biologische katoen. Stulpenkult gebruikt wol van Europese schaapkuddes waarbij geen dieronvriendelijke praktijken zoals mulesing worden toegepast. De kleding wordt in Duitsland ontworpen en genaaid, de stoffen worden in Italië gemaakt. De merino wollen collectie bestaat uit 100% biologische merinowol en wordt compleet in Duitsland geproduceerd. www.stulpenkult.de

Wollmanufaktur Filges
Hier komen onze warme, scheerwollen sokken vandaan. De dikke wol voor deze sokken komt van schapen uit Duitsland en is Bioland-gecertificeerd, de sokken worden in Duitsland gemaakt. Qua duurzaamheid dus een topper!
wollmanufaktur-filges.de

Pure Matters: ‘Walk your Talk’!

Voor Pure Matters geldt: we verkopen niet alleen duurzame en/of biologische, gecertificeerde kleding, maar we doen dit op een manier die maximaal duurzaam is. Dat begint bij het gebruik van milieuvriendelijke materialen, en gaat tot de bedrijven waarmee we samen werken.
Een paar voorbeelden:

 • Onze stroom wordt met zonnepanelen opgewekt;
 • Alle bestellingen worden met zo min mogelijk verpakking (van gerecycled papier, tape van papier) verstuurd, we hergebruiken zo veel mogelijk verpakkingsmateriaal. Vaak brengen we de bestellingen met de (niet-elektrische) fiets naar het postkantoor op 5 km afstand. Bij een rit met de auto verbinden we dit zo veel mogelijk met andere activiteiten.
 • We kiezen voor producten en diensten van andere (voor zover bekend) duurzame bedrijven, zoals Fairphone, Triodos Bank, Printzipia (Ökologische Online-Druckerei) en kleinschalige bedrijven bij ons in de buurt.
 • We nemen kleding die je bij ons hebt gekocht en niet meer draagt terug en verkopen ze 2e hands door (informatie hierover in onze nieuwsbrieven);
 • En, dat is misschien het meest belangrijke: we proberen door goed advies en persoonlijke service vóór en tijdens een aankoop het aantal retourzendingen drastisch te beperken!

Natuurlijke materialen

Natuurlijke, duurzaam geproduceerde én biologisch gecertificeerde materialen zijn ons vertrekpunt.

Wol

De wol voor de merinowollen kleding van onze merken Reiff, Flomax en Engel is voor 100% afkomstig uit de gecertificeerde biologische schapenhouderij. De wol komt uit Patagonië/Zuid-Amerika. Daar grazen de merinoschapen op grote hoogte in soms koude omstandigheden, in hun natuurlijke habitat. Daardoor hebben ze een bijzonder warme en zachte vacht. Kleding gemaakt van deze wol heeft dezelfde eigenschappen. Onze Nederlandse of Europese schapenrassen hebben helaas niet dusdanig fijne wol, dit is de reden dat de wol voor merinowollen producten wereldwijd bijna allemaal afkomstig is uit Zuid-Amerika of Australie en Nieuw-Zeeland. De gecertificeerde biologische schapenhouderij in Patagonië garandeert het dierenwelzijn, pesticide-/gifvrije wol en dat het weidse natuurlijke grasland intact blijft.
De wol komt met schepen uit Zuid-Amerika. Dit is minder duurzaam. Wol van dichtbij zou de meest duurzame keuze zijn. Zulke wol bestaat zoals gezegd helaas niet in dezelfde kwaliteit. De voordelen van deze bijzondere merinowol zijn volgens Pure Matters echter dusdanig groot dat we toch voor de wol van verder weg kiezen, ook omdat de verdere productie van garen en kleding heel dichtbij plaatsvindt, namelijk bijna voor 100% in Duitsland.

In de nieuwe collectie herfst/winter 2022 verkopen we echter ook kleding van Duitse merinoschapen: het merk Flomax verkoopt deze kleding onder het kleine sublabel ‘Albmerino’. Een fantastisch initiatief van Flomax, want de schapen grazen in de regio (Schwäbische Alb) waar zij gevestigd zijn, en dragen door extensieve beweiding bij aan het behoud van het oude cultuurlandschap. Daardoor kent de hele keten, van grondstof tot eindproduct, hele korte wegen. De kleding van Albmerino is echter een stukje ‘stugger’ en minder zacht dan kleding van de Zuid-Amerikaanse merinowol, en daarmee minder geschikt voor mensen die heel gevoelig zijn voor wol.

Katoen

Het katoen voor onze kleine katoen-collectie van het merk Engel komt uit Turkije en is voor 100% afkomstig uit de biologische landbouw.

Zijde

In onze collectie hebben we T-shirts, hemden en leggings van 70% merinowol en 30% zijde. Zijde is een van de fijnste natuurlijke materialen voor textiel. Het is bijzonder huidvriendelijk en heeft een temperatuurregulerend effect, d.w.z. het verwarmt als het koud is en koelt als het warm is. Vanwege deze bijzondere eigenschappen hebben wij deze kleding in onze collectie. Zijde wordt gewonnen uit de cocon van de zijdemotrups, de zijderupsen worden hiervoor gekweekt. Als grondstof voor kleding is zijde een zeer milieuvriendelijk product (geen pesticides, weinig waterverbruik, etc), maar er zijn discussies over de diervriendelijkheid van dit materiaal (de rupsen gaan bij het winnen van de draden uit de cocons dood). We zijn ons hiervan bewust, maar op dit moment overwegen voor ons nog de voordelen en de duurzaamheid van de wol/zijden kleding. We sluiten niet uit dat we in de toekomst hierin andere keuzes maken, afhankelijk van het aanbod aan kleding met dezelfde mooie, natuurlijke eigenschappen voor een eerlijke prijs.

De duurzaamheids labels GOTS, IVN best en Bioland

GOTS
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een hoge internationale standaard voor biologische kleding en textiel. Lees meer over GOTS en IVN Best
NATURTEXTIL IVN zertifiziert BEST
Deze kwaliteitsstandaard, die vooral binnen Europa bekend is, is momenteel het hoogste label op het vlak van duurzaamheid en past de maximaal haalbare parameters toe zowel op het productieproces als op de kleding zelf. De IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft ofwel International Association of Natural Textiles) is tevens mede-eigenaar van het GOTS label.
Bioland
Bioland heeft strikte richtlijnen voor dierenwelzijn, deze gaan een stuk verder dan de biologische normen van de EU. Bovendien horen behoud van landschap, bodem en biodiversiteit bij de standaards voor de hele werkwijze van Bioland. www.bioland.de