Skip to main content

Talentontwikkeling: Leef je eigenheid!

We hebben het allemaal: een aangeboren talent, ofwel talent-van-nature. Iets waar we zonder enige moeite ontzettend goed in zijn. Het is een unieke kracht die in ons schuilt, een deel van onze essentie. Je kunt het ook zo omschrijven: Iets gaat je heel goed af omdat je het eigenlijk bént.

Je talent is zo uniek als jij zelf.
Je talent is zo uniek als jij zelf.

Wat is talent?

Je talent is allereerst voor jezelf van betekenis. Als je je talent kent, kan dit richting geven van binnenuit. Wie jij bent, komt dan tot uitdrukking in wat je doet, en vooral in HOE je het doet. En in je talent ben je van betekenis voor anderen. Je kunt dit natuur-talent daarom ook een unieke gave noemen, want door ons talent te geven, te gebruiken, kunnen we het leven van anderen verrijken.

Bij enkelen drukt zich dit heel duidelijk en groots uit, bijvoorbeeld door opvallende muzikale of creatieve uitingen, waardoor veel mensen worden geraakt. Maar bij de overgrote meerderheid is dit talent subtieler van aard en laat het zich juist in alledaagse, soms schijnbaar onbeduidende situaties zien. Daarnaast is de ‘eigenaar’ zich er vaak nauwelijks van bewust waaruit zijn/haar talent nu precies bestaat. Geen talent is trouwens meer waard of belangrijker dan het andere: onze talenten zijn allemaal gelijkwaardig, en elk talent is nodig voor het grote geheel. En: talent is niet gekoppeld aan een bepaalde functie of beroep, het staat in principe volledig los daarvan! Wel kan het in bepaalde omstandigheden of banen méér tot zijn recht komen dan in anderen.

Of het nu bij het opstarten van een eigen bedrijf is of bij de organisatie van een familiefeest – het maakt een wereld van verschil of we dit doen vanuit gewoonte, conventies of wat (we denken dat) er van ons verwacht wordt - of vanuit onze eigenheid. Daar is ons natuur-talent een belangrijk deel van. De kunst is deze eigenheid te zien, erop te leren vertrouwen en dan steeds bewuster in te zetten. Dat kan spannend zijn, maar brengt uiteindelijk veel voldoening, omdat we in contact zijn met ons natuurlijke zelf. Dat wederom is aantrekkelijk voor de mensen om ons heen. Want als we 'bloeien' verspreiden we ook een 'unieke geur' waarop juist diegenen kunnen afkomen die precies zoeken wat wij te bieden hebben. Bezieling, levensvreugde en succes vallen op deze wijze samen.

Nieuwsgierig geworden naar je eigen talent?

Je kunt het ontdekken in één van de workshops of in een individueel talentgesprek. Alle individuele sessies en workshops worden gegeven door Friederike Liebmann. Een aantal workshops vinden plaats in samenwerking met collega’s.
Zie onderstaande agenda met het actuele aanbod.

Feedback van deelnemers

"Ik vond de workshop inspirerend, leuk en heel leerzaam. Hij heeft me nieuwe inzichten gegeven over mezelf! Ook mooi om de verhalen van de andere deelnemers te horen." Akkie

"Vanmorgen heb ik een zeer verhelderende workshop gehad, ik denk dan vaak: dat zou die of die ook moeten doen... Ik weet nu: Waar mijn talent ligt, ligt ook een stuk pijn. Ik snap nu ook dat mijn talent niet voor iedereen bedoeld is. Ik kan mijn talent inzetten wanneer IK dat fijn vind - en dat geeft rust! Dankjewel Friederike voor deze hartverwarmende workshop!"  Simone

"Het was een echte onderzoekstocht. Met vragen waardoor ik heel goed moest spitten in de diepte, en met antwoorden die best persoonlijk zijn. Aan de hand van mijn antwoorden heeft Friederike samen met mij de rode draad gezocht, en ik heb mijn talent benoemd. De bewustwording in deze is groot!!  Voor mij was het een heel geslaagde ochtend met 3 mooie vrouwen."  Aukje

"De workshop was voor mij een feest van herkenning! Toen ik mijn talent eenmaal had benoemd viel alles op z'n plek. Ik begrijp eindelijk waarom sommige dingen me zo goed afgaan - en andere juist helemaal niet. Soms is het een verademing om dingen aan het talent van een ander over te kunnen laten ;-) !"  Nadine

Het aanbod van Pure Matters rondom talentontwikkeling

Talentontwikkeling is het geleidelijke proces om ons aangeboren talent beter te leren kennen en het steeds bewuster en gerichter in te zetten, in uiteenlopende situaties. Het begint met het kennen van de ‘aard van het beestje’. ‘Wat is het nu waarin ik echt goed ben? Hoe en wanneer uit zich dat, en wat doet dit dan met anderen?’

In de basis-workshops en individuele sessies van Pure Matters staan deze vragen centraal. Je gaat op zoek naar je unieke talent, dat soms voor het oprapen ligt – of waarnaar soms diep gegraven dient te worden. Je benoemt je talent en wordt je bewuster van zijn werking. Ook de talent belemmerende factoren komen aan bod, die echter aan invloed kunnen verliezen hoe meer jij voor je talent kiest.

Het werken vanuit en met ons talent is echter ‘on-going business’. De mogelijkheden om ons talent te gebruiken en de situaties waarin we het kunnen toepassen nemen alleen maar toe naarmate we er ons bewust van worden.

Agenda talentontwikkeling 2021

Inspiratie-workshop 'Ontdek je natuur-talent'

Een basis workshop voor iedereen die graag meer wil weten over datgene waar hij/zij van nature heel goed in is! In een kleinschalige, gezellige en informele setting ga je op zoek naar en benoem je je persoonlijk talent. Daarnaast leer je over de basisprincipes van ‘talent in zijn werking’, en hoe je daar steeds meer mee in verbinding kunt zijn. Een inspirerende, verfrissende workshop, die een aanzet kan vormen voor meer keuzes van binnenuit, in werk en privé

Eerstvolgende datum:

I.v.m. de corona maatregelen zijn voorlopig geen nieuwe workshops gepland. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe data? Meld het even via info(at)purematters.nl dan zet ik je op onze lijst met informatie rondom onze workshops.

Individuele talenten-gesprekken

De  talent-workshops spelen zich af in (kleine) groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn, en je leert ook veel van anderen over de werking van talent. Maar soms kan het juist gepast zijn om in een individueel gesprek met alle aandacht te onderzoeken hoe het nu precies zit met jouw natuur-talent. Het is daarom ook mogelijk om een individueel gesprek te boeken. Ook na het volgen van een basis-workshop kun je soms behoefte hebben om de werking en dynamiek van jouw talent dieper te verkennen. Een individueel gesprek biedt dan alle ruimte en aandacht voor de specifieke vragen die bij jou leven.

Een individueel talenten-gesprek van 1 ½ uur kost € 65,00. Het gesprek vindt bij voorkeur in mijn praktijk in Peins (Friesland) plaats, maar kan ook via Skype gevoerd worden.

Belangstelling? Ik geef je graag meer info over de mogelijkheden, de inhoud en de praktische kant van zo’n gesprek! Je kunt ook direct een afspraak maken.

T: 06 - 57 97 67 44
E: info@purematters.nl